Binnen één jaar jouw nieuwbouwwoning? Volg deze stappen!

Om een nieuwbouwwoning te kopen zijn een paar stappen die je moet volgen om de juiste beslissing te maken en het juiste huis te kopen. Als eerste is het natuurlijk belangrijk om te bekijken wat het budget is waarvoor je een nieuwbouwwoning wilt aanschaffen. Wat je hieraan kunt uitgeven hangt natuurlijk af van de financiële situatie waar jij je in begeeft. Hierbij zijn je salaris en je eigen vermogen een zeer belangrijke gegevens. Je kunt bij een hypotheekadviseur aankloppen om een budget vast te stellen waar je voor kunt gaan zoeken. Houd wel in gedachten dat naast de aanschafprijs er onder andere ook kosten voor de hypotheekadviseur, makelaar, notaris en nog veel meer uitgaven bijkomen.

Bedenk in welke regio je wilt wonen

De meeste nieuwbouwwoningen zijn wel te vinden via het internet. Een website waar je bijvoorbeeld op zou kunnen kijken is https://www.nieuwwonenutrecht.nl/. Hier staan de laatste nieuwbouwwoningen en projecten die er in Utrecht en omstreken te vinden zijn. Het is belangrijk om een regio uit te kiezen waar je wilt wonen en daarnaast is het ook van belang te bekijken wat er naast het nieuwbouwproject nog meer gerealiseerd wordt in de buurt. Wanneer je een passende woning gevonden hebt, kun je je hiervoor inschrijven of anders met de desbetreffende makelaar contact opnemen. 

Aanpassen aan persoonlijke wensen

Het is ook mogelijk om de bouwtekeningen van het nieuwbouwproject te bekijken. In sommige gevallen is het nog mogelijk om een aantal van je eigen persoonlijke voorkeuren door te voeren en het huis zo aan te passen aan jouw wensen. Hierbij moet je dan denken in de trend van een serre of een mooie grote badkamer. Wat je eventueel erbij wilt of juist weg wilt laten wordt ook wel meerwerk of minderwerk genoemd. Alles wat je meer of minder wilt, noteert de makelaar en laat dit aanpassen zodra je overgegaan bent tot de aankoop. 

Check of alles volgens plan gaat

Vervolgens is het tijd om een koopovereenkomst te tekenen en zul je daarna ook een hypotheek af moeten sluiten. Hoe dit precies werkt met een nieuwbouwwoning kun je het beste met de hypotheekadviseur overleggen. Hierna zal de bouw van start gaan en kun je tussendoor gaan kijken of alles nog volgens plan verloopt. Op de datum dat de oplevering is afgesproken, zal je dan ook de sleutel krijgen. Voor de officiële oplevering zal eerst nog een controle plaatsvinden om zeker te weten dat alles in orde is. Mocht dit niet zo zijn, moet de aannemer dit alsnog oplossen voor je.