De verschillende aspecten van lockpicking

Lockpicking, wat is dat?

Het openen van een slot zonder sleutel, maar met lockpicking tools, en zonder schade aan het slot is de omschrijving van lockpicking. Lockpicking wordt steeds bekender en is vooral populair bij slotenmakers. Het wordt echter steeds meer beoefend als hobby door liefhebbers door middel van een lockpickset.

Lockpicking als hobby

Door de ontwikkeling van de sloten en sleutels is het lockpicking ook steeds bekender en ontwikkelder geworden. Het wordt steeds meer beoefend als hobby. Liefhebbers verzamelen de beste lockpicking tools of ze maken de tools zelf. Ze gaan er goed voor zitten om de moeilijkste sloten te openen en het mysterie van de sloten op te lossen. Het gevoel bij een geopend slot is te vergelijken met het oplossen van een enorm ingewikkelde puzzel. Lockpicking geeft een kick. Het vereist veel nauwkeurigheid, energie, tijd, subtiliteit en gevoel voor detail.

Lockpicking als sport

Lockpicking wordt een steeds meer beoefende en populairdere hobby. De hobby is zover uitgegroeid dat er zelfs lockpicking kampioenschappen georganiseerd worden. Ook Nederland vinden er dergelijke kampioenschappen plaats. Het in bezit hebben van lockpicking tools wordt steeds vaker legaal gesteld in de wereld en het taboe rondom de sport lockpicking verdwijnt geleidelijk.

Lockpicking als slotenmaker

Lockpicking werd in eerste instantie gedaan door slotenmakers. Zo konden zij hun eigen gemaakte sloten testen. Zij controleren door middel van het lockpicken de zwakke plekken van de sloten en kunnen hun eigen sloten aanpassen en verbeteren.

Lockpicking als criminele activiteit

Vaak denken mensen dat lockpicking gedaan wordt voor criminele doeleinden. Lockpicking is een sport die veel tijd en energie kost. 90% van de inbraken in Nederland zijn gelegenheidsinbraken. Dit wil zeggen dat er ingebroken wordt door een fout van de bewoner. Denk aan het openlaten van een raam, via een ladder etc. Bijna geen enkele inbraak wordt gepleegd door middel van lockpicking tools. Er is kennis vereist van de tools en het open te breken slot. Inbrekers zijn vaak lui en gebruiken veel simpelere manieren om een huis binnen te breken. Lockpicking moet dus echt gezien worden als sport in plaats van criminaliteit.

Lockpicking ook erg handig

Naast de uitdaging die liefhebber uit het lockpicken halen, heeft het nog een hoop handige functies. Denk bijvoorbeeld aan het achterblijven van een sleutel in een slot als een sleutel afbreekt. In zo’n situatie biedt lockpicking een uitkomst. Ook wordt lockpicking dus gebruikt om sloten te verbeteren.

Bron lockpickshop