Wilt u graag een elektrische auto aanschaffen maar ziet u door de bomen het bos niet meer? Dat is namelijk heel begrijpelijk er zijn namelijk verschillende type elektrische auto’s elk met zijn eigen voor- en nadelen. In totaal zijn er drie soorten elektrische auto’s namelijk: een volledig elektrische auto, plug-in hybride of een range extender. In dit artikel lichtten wij toe wat deze drie types in houden en wat de voor- en nadelen van deze types zijn.
Volledige elektrische auto
Zoals de naam al doet vermoeden rijdt de volledige elektrische auto alleen op een elektromotor. U hoeft dus geen benzine in deze motor te kopen en ze stoten dus ook geen schadelijke stoffen tijdens het rijden uit. Stroom is natuurlijk voordeliger dan brandstof echter een grote nadeel van deze volledige elektrsiche auto’s is dat u zorgvuldig uw reis moet inplannen. Als uw stroom van de auto eenmaal op is dan houdt u reis ook op. Momenteel rijden elektrsiche auto’s zo’n 150km op een volle batterij, waarna u de auto weer volledig moet opladen. Het opladen kan op verschillende manieren maar kan wel een tijdrovende bezigheid worden, vooral als u geen laadpaal aan huis of laadpaal bij uw appartement (VVE’s) heeft. Het opladen van zo’n batterij duurt immers ook lang, gemiddeld zo’n 6 tot 10 uur.
Range extender
Een andere type elektrische auto is de range extender, welke ook volledig op stroom rijdt. Echter is er een klein verschil met de volledige elektrische auto, er zit namelijk een kleine brandstofmoter in de auto. Als uw accu dreigt op te raken wordt de brandstofmoter aangezet waardoor uw accu weer opnieuw wordt bijgeladen. Het drijft dus niet uw auto zelf voort maar dient als een hulpmiddel om uw energietoevoer op te laden. Het enige nadeel van de range extender is dat u alsnog moet tanken en u toch nog een fractie aan kosten maakt dan bij een volledige elektrische auto. Natuurlijk is het altijd goedkoper dan een brandstof auto.
Plug-in hybride
De laatste optie is de plug-in hybride welke zowel een brandstof- als elektromotor heeft. Een plug-in hybride houdt in dat u uw accu ook aan het stopcontact kan opladen. Deze plug-in hybrides hebben als voordeel dat ze een grote accu hebben waardoro er grotere afstanden volledig elektrische gereden kunnen worden. Mocht de accu opraken dan rijdt u gewoon verder op de brandstofmoter. Echter is deze optie het minst zuinigst en als u echt zuinig wilt rijden dan moet u uw accu vaak bijladen. Het voordeel is wel dat u nooit stil komt te staan mocht u accu op zijn.