Dakpanplaten leggen

Op twee manieren kunnen dakpanplaten gelegd worden. De eerste manier is met panlatten en de andere wijze is met behulp van een houten plaat. Beide manieren leggen wij hieronder stapsgewijs uit.

Voordat je start met het leggen van dakpanplaten, van bijvoorbeeld de webshop Beplatingswinkel.nl, is het verstandig een plank te leggen op het dak, zodat je niet rechtstreeks op de platen staat. Het monteren van de platen gebeurd altijd van links naar rechts. Gebruik bij het op maat snijden van de platen een knabbelschaar of een fijne metaalzaag. Wij raden aan nooit een slijptol te gebruiken, want de gloeiende deeltjes kunnen de coating beschadigen.

Dakpanplaten leggen met panlatten

Dit doe je door panlatten te plaatsen en daar de dakpanplaat aan vast te maken. Dit is best wel een ingewikkeld karweitje, omdat de panlatten precies moeten worden uitgemeten. Houd hierbij rekening met een minimale dakhelling van 8 graden. De afstand tussen de panlatten is hart op hart 700mm. Je kan er ook voor kiezen een panlat te leggen onder elke pan, dan is de afstand hart op hart 350mm.

Leg 2 panlatten, waarvan de onderste lat 1 cm dikker is, bij de goot. De volgende panlatten worden onder het begin van elke tweede pan vastgemaakt. Plaats de schroeven in het dal, net onder het begin van elke pan. Schroef in de onderste en bovenste panlat in elk dal een schroef. Bij de tussenliggende panlatten is het genoeg om pan om pan een schroef te bevestigen.

Dakpanplaten monteren met behulp van een houten plaat

Er is ook een gemakkelijker methode, leg eerst met een houten plaat het dak dicht. Hierop kunnen dan de dakpanplaten rechtstreeks geschroefd worden. Voor de zekerheid kun je er een dampwerende folie onder leggen.

Op de houten plaat kunnen de dakpanplaten rechtstreeks geschroefd worden. Schroef de schroeven in het dal van de pan. Schroef in de onderste en bovenste panlat in elk dal een schroef. Bij de tussenliggende panlatten is het voldoende om pan om pan een schroef te bevestigen.

Als je klaar bent met het monteren van de platen, moet het dak nog afgewerkt worden. Hiervoor gebruik je een windveer en een nok. De zijkant van het dak werk je af met een windveer van bijvoorbeeld staal. De nok werk je af met bijvoorbeeld een halfronde nok. Wij adviseren gebruik te maken van speciale dakpanplaat schroeven, de zogeheten dakpanschroef 6,3*38. De schroeven kan je bestellen in dezelfde kleur als het dak.

Voor meer informatie of advies. kan er contact opgenomen met Beplatingswinkel.nl.