3D laserscanning is een techniek die meer en meer gebruikt wordt. In diverse sectoren vind je het gebruik van de 3D lasserscanning. Zo wordt 3D laserscanning veel gebruikt in de civiele sector en de bouwsector, maar ook archeologen en scheepvaart maken veelvuldig gebruik van 3D laserscanning.
Maar hoe gaat het eigenlijk in zijn werk? Bij 3D laserscanning wordt gebruikt gemaakt van het meten met een 3D laserscanner. Een bedrijf die zich hierop toelegt is Leap 3D. Leap 3D biedt producten en diensten aan op het gebeid van 3D laserscanning. Je kunt er een laserscanner kopen of huren maar ook kun je ze inschakelen om 3D metingen te verrichten voor een project of onderzoek. Op hun website kun je ook meer informatie vinden over wat 3D laserscanning inhoudt en hoe het precies werkt. Kijk hiervoor op de website van Leap3D.
Toepassingen van 3D laserscanning
3D laserscanning wordt binnen verschillende sectoren gebruikt. Zo zie je 3D laserscanning terug in de bouwsector en de civiele sector. Maar ook op het gebied van Archeologie en de scheepvaart kun je 3D laserscanning gebruiken. De toepassingen van 3D laserscanning zijn heel erg uiteenlopende en voor elke soort project of object heb je weer een andere manier van 3D laserscanning nodig.
3D laserscanning in de bouwsector
In de bouwsector komt 3D laserscanning veel voor. Bij het ontwikkelen en bouwen van nieuwe bouwprojecten is 3D modelelring aan de hand van 3D laserscanning een techniek die vaak gebruikt wordt. Zo krijg je meer inzicht in je bouwprojecten en kun je het te bouwen gebouw of object van begin af aan goed construeren.
Ook voor onderhoud en reparatie is 3D laserscanning een uitkomst. Je kun aan de hand van 3D modellering namelijk beter inmeten en weten wat je aan herstel en reparatie materialen nodig hebt en wat het aan tijd zal gaan kosten.
3D laserscanning in de archeologie
In de archeologie heeft laserscanning baanbrekend werk geleverd. Aan de hand van 3D metingen kun je namelijk bij opgravingen veel beter de situatie van toe naschetsen. Ook wordt 3D laserscanning gebruikt om voorwerpen die opgegraven zijn digitaal op te kunnen slaan. Zo worden bijvoorbeeld bronzen beeldjes in 3D opgeslagen. Bij diefstal of vernieling is het dan mogelijk om replica ’s te vervaardigen. Kleine stukje beeld die nodig zijn worden dan met een 3D printer uitgeprint om zo het beeld te repareren of te vervangen.
3D laserscanning in de civiele sector
Een vaak gebruikte toepassing van 3D laserscanning is het meten van de volume en inhoud van depots. Veel depots zijn te groot of niet toegankelijk waardoor volume bepaling niet mogelijk is of erg lastig is te bepalen. 3D laserscanning kan deze metingen wel uitvoeren en wordt daarom vaak ingezet. Meten met een laserscanner is namelijk efficiënter en het gebeurd ook op nauwkeurige wijze. Daarbij zijn de 3D metingen veel uitgebreider dan elk andere manier van meten. Naast de berekeningen die de inhoud bepalen, verkrijg je ook visuele beelden die aan de hand van volume en hoogte ook een goed beeld weergeven van de inhoud van het depot.