Bouw: nieuwbouw, uitbouwen of renoveren

Hoe vind je een betrouwbaar aannemersbedrijf?

Van plan om je huis nog net iets meer wooncomfort te geven met een aanbouw, uitbouw of dakkapel? Dan heb je waarschijnlijk de hulp van een aannemersbedrijf nodig. Die verbouwing is een behoorlijke investering; vandaar ook dat je wilt weten of je een goede partij in huis haalt. Maar hoe kom je daar achter?

Tip 1: vraag eens om je heen

Een van de beste manieren om erachter te komen welke aannemer betrouwbaar en goed geprijsd is, is door met je buurtbewoners te praten. Via via kom je meestal wel een aantal mensen tegen die een kleine of grotere verbouwing hebben laten uitvoeren en zij kunnen je vast wel een bedrijf aan- of afraden.

Tip 2: vraag referenties op

Een tweede effectieve tip is om bij een aannemer referenties op te vragen. Door eens te praten met eerdere klanten van een bedrijf, kom je erachter of ze tevreden zijn met het resultaat en (zeker niet onbelangrijk!) met het proces.

Tip 3: overweeg partijen keurmerk of brancheorganisatie

Verschillende aannemers in Nederland zijn aangesloten bij BouwGarant – een keurmerk binnen de bouwbranche. Met dit keurmerk ben je ervan verzekerd dat bij een faillissement van je aannemer de extra afbouwkosten worden vergoed. Ook heb je garantie tegen constructiegebreken en verborgen gebreken na oplevering. Op de website kun je eenvoudig naar aangesloten aannemersbedrijven in de buurt zoeken.

Tip 4: zoek naar ervaringen online

Tegenwoordig hoef je niet meer alleen op aanbevelingen uit de buurt te vertrouwen; via online beoordelingssites kom je er al snel achter wat andermans ervaringen met een bedrijf zijn. Kijk eens op de Google+-pagina van een bedrijf of zoek naar beoordelingen bij partijen als FeedbackCompany, Trustpilot en KiyOh.

Tip 5: kies voor een lokale partij

Je doet er goed aan om een partij bij jou in de buurt in te schakelen. Zij weten vaak beter met welke plaatselijke omstandigheden en eventuele regels ze te maken krijgen dan aannemers verder uit de buurt.

Tip 6: stel al je vragen

De aannemer mag dit soort projecten dan wel vaker hebben gedaan, voor jou is alles nieuw en je zult dan ook een hoop vragen hebben. Wees niet bang om deze te stellen! Vraag naar planningsgerelateerde zaken als:

  • De verwachte duur
  • Geplande opleverdatum en evt. sanctie bij overschrijden van die datum
  • Welke afspraken moeten jullie allemaal maken, financieel en niet-financieel?
  • Zijn er nog derden betrokken bij de verbouwing?
  • Worden alle afspraken vastgelegd op papier/in de vorm van een contract?

Tip 7: vraag meerdere offertes aan

Om een goed beeld te krijgen van prijsverschillen en variaties in plan van aanpak, doe je er goed aan om meerdere offertes bij aannemersbedrijven in jouw omgeving op te vragen. Let er daarbij op dat je zo veel mogelijk voor een fixed price oplossing kiest en zo min mogelijk op nacalculatie, zodat je op voorhand al precies weet waar je aan toe bent.

Tip 8: vertrouw op je gevoel

Het is misschien geen heel ‘praktische’ tip, maar wel een belangrijke. Als de communicatie en het contact vanaf het begin al niet helemaal prettig verloopt (en je er dus geen goed gevoel bij hebt), is de kans klein dat dit in de toekomst zal verbeteren. Dit kan de voortgang van jullie project later behoorlijk in de weg zitten. Vertrouw dus op je gevoel en kies altijd voor een aannemer waar je je prettig bij voelt.

Dit artikel werd mede mogelijk gemaakt door R.V. Bouwbedrijf, aannemersbedrijf in Dordrecht dat bouw- en timmerwerkzaamheden in de regio verzorgt.
Verbouwing