Alternatief voor Bouwlood

Daken bouwloods

Lood wordt al sinds jaar en dag gebruikt in de bouw voor diverse toepassingen. Meestal wordt het materiaal gebruikt om afdichtingen en aansluitingen te maken aan de buitenzijde van gebouwen die waterdicht moeten zijn. Denk hierbij aan plekken waar een dak aansluit op een muur (bijvoorbeeld bij een uitbouw of carport), bij een schoorsteen of dak doorvoer op een dak of bij de aansluiting van een kozijn op de spouwmuur.

Bouwlood kan dus gebruikt worden als spouwlood, bladlood, loodslabbe, voetlood of lood-loketten. Allerlei toepassingen van lood in de bouw. Lood heeft echter een aantal nadelen. Daarom zijn er steeds meer alternatieven voor bouwlood op de markt.

Nadelen lood

Hoewel lood een prachtig product is heeft het ook enkele nadelen. Zo is lood (licht) giftig, kun je er niet in boren en is het relatief zwaar. Daarnaast is het diefstal gevoelig en kan het strepen achterlaten op andere delen van de bebouwing zoals op een dak of uitbouw. Lood kan oom maar tot een bepaalde lengte verwerkt worden. Bij grotere stukken dient het lood aan elkaar gemaakt te worden.

Alternatief voor bouwlood

In de bouw zien we steeds vaker dat er alternatieve producten worden gebruikt. Deze producten combineren de voordelen van een modern materiaal met de eigenschappen van lood die benodigd zijn voor een goede verwerking. Een goed alternatief voor bouwlood heeft de volgende eigenschappen:

  • Makkelijk te verwerken
  • Blijvend flexibel
  • Lichtgewicht
  • Lange levensduur (langer dan lood)
  • Volledig recyclebaar
  • Makkelijk te doorboren

Meestal is de basis van het product EPDM in combinatie met een aantal andere lagen (afhankelijk van de toepassing) om het product makkelijk verwerkbaar te maken.

Ga je dus bezig met een uitbouw, verbouw of nieuwbouw dan is het zeker het overwegen waard om niet te kiezen voor bouwlood maar voor een loodvervanger. Er zijn voldoende alternatieven op de markt waarbij het gebruiksgemak en de levensduur van lood wordt overtroffen.  Kortom kies dus voor een alternatief op het traditionele bouwlood en maak gebruik van de vooruitgang in deze toepassing.