Een woning op een concurrerende woningmarkt vinden

Je bent zeker niet de enige die op zoek is naar een huis, de markt is dan ook wel bestempeld als oververhit. Dit betekent dat er meer mensen een huis zoeken dan dat er aangeboden wordt, dit kan als resultaat hebben dat mensen meer gaan bieden dan dat er in eerste instantie gevraagd is voor de woning. Dit speelt vooral bij het proces van bieden, veilingen en bij de vraagprijs vanaf. In alle drie de gevallen is het de bedoeling dat er zoveel mogelijk voor het huis wordt opgehaald. Dat is logisch want dat is het spel van vraag en aanbod. Echter dien je dat wel mee te wegen in je zoek budget. Zo dien je er eigenlijk vanuit te gaan dat je een marge reserveert om nog in te zetten boven de vraagprijs.

Bestaande bouw versus nieuwbouw

Deze snelheid en gejaagdheid speelt voor bestaande woningen maar ook voor de woningmarkt voor nieuwbouw in Amsterdam.  Aangezien mensen naast het aanbod van reeds gebouwde woningen ook kijken naar nieuwbouw projecten. Dit is ook zeker aan te raden, aangezien je op die manier je mogelijkheden vergroot. Ook in het geval van nieuwbouw dien je een marge te reserveren voor een eventuele overbieding, dit omdat je ook bij de aanschaf van een nieuwbouw woning ervanuit kan gaan dat dit boven de vraagprijs uit zou kunnen komen.

De woningmarkt kent zo zijn spelregels

Het is een lastig spel omdat je bij nieuwbouw allicht nog niet weet wat die wijk of dat gebied zal gaan doen en de prijs is veelal door de hoge vraag samengesteld. Bedenk dat je voor de hoofdprijs in een bestaande woning in een gevestigd gebied zou kunnen gaan wonen. Echter biedt een nieuwbouw huis wellicht veel meer mogelijkheden en kan je hiermee ook je horizon verbreden. Wel dien je je te realiseren dat je er tijdig bij moet zijn, wil je meedingen naar de nieuwbouw mogelijkheid. Dit omdat je je vaak ver van tevoren moet inschrijven voor een project, als de plannen bekend zijn en de vergunningen geleverd. Aangezien ze de nieuwbouw woningen kunnen bouwen door het budget dat is ontstaan door de verkochte nog te bouwen woningen.

Om je kans te vergroten op een fijn nieuwbouw huis, kan je je inschrijven op nieuwsbrieven van de gemeente en projectontwikkelaars. Zo ben je up to date en weet je precies wat er speelt.